Een verkeersongeval kan veel schade aanrichten. Dat betekent dat je van alles moet regelen. Heb je zelf letselschade opgelopen? Dan moet je waarschijnlijk een hoop rekeningen betalen en dat is niet fijn als je aan het herstellen bent van een ongeluk. Daarom is het belangrijk dat je goed weet wat er allemaal door je verzekeraar vergoed kan worden. In dit blog lees je meer over hoe je dat goed kunt aanpakken.
Letselschadeadvocaat
Als eerste moet je op zoek naar een Letselschade advocaat Amsterdam. Wanneer je naar een letselschadeadvocaat stapt moet je een aantal zaken op orde te hebben. Zorg er ten eerste voor dat je een aanrijdingsformulier hebt ingevuld. Hiermee kunnen de verzekeringen de schadeclaim afhandelen. Daarnaast is het belangrijk om de contactgegevens van de andere partij en het kenteken van de auto (indien van toepassing) te noteren. Heb je te maken met een fietsongeluk? Maak dan een foto van de fiets. Gaat hem om een eenzijdig auto-ongeluk? Dan heb je de polis van de schade- inzittendenverzekering nodig. Zodra de letselschadeadvocaat deze informatie heeft kan hij aan de slag.
Letselschadevergoeding
Hoe weet je op welke letselschadevergoeding je recht hebt? Er zijn veel verschillende schadeposten die vergoed kunnen worden. Je kunt een vergoeding krijgen als je door het ongeluk een studievertraging hebt opgelopen of arbeidsongeschikt bent. Daarnaast kunnen de medische kosten en de reiskosten van en naar het ziekenhuis of de psycholoog vergoed worden. Het kan zelfs zo zijn dat je door je letselschade geen huishoudelijke taken meer kan doen of niet meer voor jezelf kan zorgen. Dan heb je recht op iemand die jou verzorgd of je huishoudelijke taken doet. Dit kan ook allemaal worden vergoed.
Immateriële schade
Naast de bovengenoemde materiële schade, heb je in sommige gevallen ook recht op vergoedingen voor immateriële schade. Dan gaat het over smartengeld. Smartengeld is een vergoeding van niet in geld uit te drukken schade. Dit kan bijvoorbeeld een vergoeding zijn voor angst- en psychische klachten of verdriet. Het is belangrijk om goed met je letselschadeadvocaat te bespreken waar je recht op hebt. Hierover praten is kosteloos en daarom altijd een goed idee.
Hoe werkt het?
De letselschadeadvocaat stelt de aansprakelijke partij aansprakelijk voor de opgelopen letselschade. Daarna gaan jij en de advocaat in gesprek over de opgelopen schade en stelt de advocaat een schadestaat op. De schadestaat gaat naar de aansprakelijke partij en die dient de directe schade meteen te vergoeden. Het hangt af van de rest van de schade wanneer het kan worden vergoed. Dit kan zomaar een aantal maanden duren.